Betalingsanmerkninger

Ring oss

22 22 44 33

Hva er en betalingsanmerkning?

La oss gå gjennom hele prosessen med betalingsanmerkninger. Hva skal til for å få betalingsanmerkning og hva bør du gjøre for å bli kvitt dem. Hvilke ulemper får du ved å ha betalingsanmerkning(er).

En betalingsanmerkning får du når du har en forfalt faktura som ikke er betalt, til tross for at det er gjort initiativ fra kreditor for å få inn pengene.
Det er kredittopplysningsbyråene som registrer anmerkningen og det er inkassobyråer, namsmenn, forliksråd, Statens Kartverk, Løsøreregisteret eller Statens innkrevingssentral som melder inn anmerkningen til kredittopplysningsbyråene.

Husk at et inkassovarsel betyr ikke at du har fått en betalingsanmerkning. Det er fortsatt mulighet for å ordne opp i saken. Det er heller ikke nok at man har en pågående inkassosak. Først når denne blir misligholdt risikerer man en anmerkning. En betalingsanmerkning blir registrert på deg først når saken har gått så langt at du har fått varsel om at det vil bli satt i gang rettslige skritt. Forliksrådet vil da ta over. Er kravet reelt vil man få en dom.

Man må gjennom flere faser i inkassoprosessen før det blir til en betalingsanmerkning. Våre rådgivere jobber daglig med å hjelpe personer med å rydde opp i økonomien. Med erfaring fra bransjen og flere samarbeidspartnere er vi godt rustet for å hjelpe deg tilbake på rett kjør igjen. Så lenge du har sikkerhet og betalingsevne greier vi som regel å finne en løsning. Husk at du kan få hjelp fra familien for å rydde opp. Ta kontakt med oss i dag så finner vi en riktig løsning for din privatøkonomi.

Prosessen bak en betalingsanmerkning

 1. Original faktura
  Den originale fakturaen er den første regningen du får. Hvis betalingsfristen har gått ut, kan den du skylder penger sende deg en purring. Man har ikke nødvendigvis krav på å bli varslet med en purring. Inkassoselskap kan på vegne av kreditor også sende ut purring.
 2. Inkassovarsel
  Hvis du ikke betaler kravet du skylder, kan inkassoselskapet eller kreditoren sende deg inkassovarsel. Da får du nye 14 dager å betale regningen på. Hvis heller ikke inkassovarselet betales før forfallsdato kan saken din bli oversendt til inkasso.
 3. Betalingsoppfordring
  Har saken din blitt sendt til inkasso, vil du få en betalingsoppfordring. Du får da nye 14 dager på å gjøre opp kravet eller ta kontakt med inkassoselskapet dersom du er uenig i kravet.
 4. Rettslige skritt
  Kreditorene kan gå til rettslige skritt. Disse sakene ender opp i Forliksrådet. En dom her vil resultere i en betalingsanmerkning.

Vårt første råd til deg hvis du har kommet i økonomisk uføre er å ta kontakt med alle kreditorene dine. Det er viktig at du får en dialog med inkassoselskap om du er uenig i kravet eller ikke har penger til å gjøre opp. Prøv å kom frem til en løsning sammen. Hører de ikke fra deg, kan det bli startet en rettslig prosess.
Eksempler på saker hvor det blir registrert betalingsanmerkning:

 • Ubetalte inkassosaker der det har blitt varslet om rettslige skritt
 • Dom fra Forliksrådet
 • Utleggsforretning gjennomført av Namsmannen
 • Konkurs
 • Gjeldsordning
 • Avdragsordning som blir misligholdt

Som privatperson skal du bli varslet før du får betalingsanmerkning. Privatpersoner får varsel fra kredittopplysningsbyråene før de rapporterer anmerkningen. Da har du muligheten til å rette opp saken innen 30 dager.

Image

Hvilke konsekvenser kan betalingsanmerkninger ha?

Mange situasjoner i hverdagen kan bli ødelagt av betalingsanmerkninger. Enkelte arbeidsgivere gjør undersøkelser i forkant av ansettelser som kan innebære kredittsjekk. I slike tilfeller er det viktig å være åpen og ærlig. Betalingsanmerkninger hindre deg i å søke om kreditt eller boliglån. Om du skal leie leilighet, tegne et nytt abonnement på telefon eller strøm, om du skal handle på nett eller tegne forsikring. Alt dette kan skape trøbbel for deg hvis du har betalingsanmerkninger. Det vil påvirke kredittscoren din som gjenspeiler betalingsevnen din. Den baserer seg på betalingshistorikk, næringsinteresser, inntekt, formue og gjeld.

Kan du få lån hvis du har betalingsanmerkninger?

Det kan være vanskelig å få innvilget lån når du har betalingsanmerkninger. Vi i Bolig & Finans AS har siden 2013 hjulpet kunder ut av økonomisk uføre. Vi har flere banker vi samarbeider med som ikke ser på fortiden din, men fokuserer på fremtiden. Har du sikkerhet og betalingsevne så hjelper vi deg. Ta kontakt for en uforpliktende samtale. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Les også bloggen vår. Økonomiske (u)vaner

Kan du sjekke om du har betalingsanmerkninger selv?

Du kan selv sjekke om du har en betalingsanmerkning hos kredittopplysningsbyråene. Både Bisnode og Experian kan ta kredittsjekk av deg. Hvis det står en betalingsanmerkning der som du allerede har betalt, bør du ta kontakt med inkassobyrået eller namsmannen som har hatt saken din.

Hvordan sletter jeg betalingsanmerkningen?

Betalingsanmerkningen blir slettet når saken er eldre enn fire år gammel, eller med én gang saken er betalt. Det er viktig at saken er betalt i sin helhet. Det betyr at alt av tilleggskostnader som renter og salærer også må være betalt.
Når saken er betalt vil byråene få beskjed og deretter sletter de saken. Vær oppmerksom på at det kan ta inntil seks virkedager før saken er slettet etter at den er betalt.

Til slutt vil jeg oppsummere med at dialog er viktig. Har du vært uheldig eller ikke greier å gjøre opp for deg. Ta kontakt med kreditorene dine så raskt som mulig. Det er viktig at du kommer i gang med å snu situasjonen. Lag en plan sammen med kreditorene for hvordan du kommer deg ut av situasjonen. Betalingsanmerkninger blir borte først når du har betalt dem.

Kontakt oss

Enkel kontakt

Hvem kan søke

 • Over 18 år
 • Kan ha variabel inntekt. Det vil si, du kan være midlertidig ansatt, ha kort eller negativ kreditthistorikk, være på arbeidsavklaringspenger (AAP), deltidsansatte, pensjonister, uføretrygd, eller at du har fått nei fra din bank. 
 • Du må ha 15% i egenkapital, eller tilleggssikkerhet i annen bolig.
  Refinansiering opptil 85% av boligens verdi.

Om lånet

 • Lån fra 100.000 – 15.000.000.
 • Rente fra 2,95%.
 • Etablering etter sakens omfang.
 • Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Låneeksempel

Låner du 3 millioner med nominell rente på 5,95% vil du få en effektiv rente på 6,29%. Nedbetalt over 25 år vil dette utgjøre totalt 5 863 186 kr. Ditt endelige månedsbeløp kan derfor variere basert på en individuell vurdering av din søknad.

Ta kontakt for et gratis og uforpliktende møte. Vi hjelper deg gjerne med rådgivning og gjennomgang av din økonomi. 
Les her vår fullmakt og samtykkeerklæring