Boligprisene ned i oktober

Ring oss

22 22 44 33

Hva har det å si for verdien av min bolig?

Det er lett å få panikk når man leser at boligprisene gikk ned en måned. Og når man i tillegg ser at prognosen er at de skal ytterligere ned gjør det ikke bedre. Det er en fin måte å få klikk på artikkelen sin med en slik overskrift.

Sesongvariasjoner

Når avisene i tidlig november skriver at boligprisene falt med 0,4 % betyr det ikke at boligen din er verdt mindre nå enn ved starten av året. Man må ta høyde for sesongvariasjoner. Det vil si at for oktober og fallet på 0,4 % er 0,2 % når man justerer for sesongvariasjoner. Da ser man på andre oktobermåneder for å sammenligne.

Overskrifter om nedgang i boligpriser

Vekst i boligprisene

Samtidig må man huske at denne «nedgangen» på 0,4 % er en nedgang i prisvekst. Det vil si at tallene for oktober viser at man ser en prisvekst på boliger på 7 % i 2021 sammenlignet med for ett år siden. Dette påvirker prognosene på året som tidligere har ligget på 7,5 % nå må justeres. Man spår ytterligere nedgang fremover og anslaget er at man på slutten av året ender på omtrent 6 % vekst. Du kan følge med på utviklingen av boligmarkedet hos Eiendom Norge.

Konkludert kan man si at farten boligene i Norge har vokst med har gått noe ned. Ikke boligprisene i seg selv. Dette er viktig å være klar over når man ser slike overskrifter. Det er lett å la seg skremme -spesielt når det kommer til egen bolig og egen økonomi. Det er knapt andre steder man er mer trygghetssøkende enn akkurat der.

Lavere aktivitet i markedet

Skal vi se på grunnen til at veksten er lavere enn forventet (noe som er et mer riktig begrep), handler det om aktiviteten på markedet. Det har vært betydelig mindre aktivitet i boligmarkedet i år enn det spesielle fjoråret. Det ble solgt 13,6 % færre boliger nå i oktober kontra i fjor. Høsten i fjor var meget spesiell da boligmarkedet var på vei opp igjen etter det kraftige fallet i forbindelse med pandemien. Rentehevingen tidligere i høst kan ha påvirket farten i noe grad. Selv om det er litt tidlig å konkludere med at det sender boligprisene ned.

Rentenivået påvirker boligpriser

Mange boliglånsbanker har valgt å vente med å sette opp boliglånsrenta til etter nyttår. Det blir spennende å se hvordan dette vil påvirke kjøpevilligheten til folk. Virkningen av de varslede rentehevingene vil vise seg i første halvdel av 2022. Vil spådommen om forsiktig prisvekst treffe på nyåret? Norges Bank har selv anslått en solid vekst i boligprisene i 2022. Dette på tross av at det kom en renteøkning nå nettopp og det er ventet ytterligere 4 justeringer frem mot neste sommer. Mange husholdninger bør forvente å måtte stramme beltet litt fremover. Det er mye høy gjeld med lav rentebelastning der ute.

Trenger du gode råd – ta kontakt for en uforpliktende og gratis prat om din økonomi.

Les flere innlegg:

Kontakt oss

Enkel kontakt

Hvem kan søke

  • Over 18 år
  • Kan ha variabel inntekt. Det vil si, du kan være midlertidig ansatt, ha kort eller negativ kreditthistorikk, være på arbeidsavklaringspenger (AAP), deltidsansatte, pensjonister, uføretrygd, eller at du har fått nei fra din bank. 
  • Du må ha 15% i egenkapital, eller tilleggssikkerhet i annen bolig.
    Refinansiering opptil 85% av boligens verdi.

Om lånet

  • Lån fra 100.000 – 15.000.000.
  • Rente fra 2,95%.
  • Etablering etter sakens omfang.
  • Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Låneeksempel

Låner du 3 millioner med nominell rente på 5,95% vil du få en effektiv rente på 6,29%. Nedbetalt over 25 år vil dette utgjøre totalt 5 863 186 kr. Ditt endelige månedsbeløp kan derfor variere basert på en individuell vurdering av din søknad.

Ta kontakt for et gratis og uforpliktende møte. Vi hjelper deg gjerne med rådgivning og gjennomgang av din økonomi. 
Les her vår fullmakt og samtykkeerklæring