Leie ut bolig?

Ring oss

22 22 44 33

Fordeler og ulemper ved å leie ut bolig

I denne artikkelen vil jeg ta deg gjennom utfordringer og muligheter ved å leie ut bolig. Har man finansielle muskler til å kjøpe en sekundær bolig for å leie ut kan dette være en solid investering på sikt. Det er viktig å ta høyde for en del forutsetninger. Først vil jeg gå gjennom en del potensielle fallgruver som det er verdt å merke seg. Senere ser vi på de fordelene og mulighetene som ligger i det å eie en ekstra eiendom.

La oss begynne med noen utfordringer man må ta høyde for
 • Det er høyere krav til egenkapital sammenlignet med primærbolig. Dersom du ønsker å kjøpe i Oslo må du ut med 40% i egenkapital, men kravet utenfor Oslo er 25% egenkapital.
 • Dokumentavgift på 2,5% i tillegg til egenkapitalkravet.
 • Høyere ligningsverdi på utleieboligen noe som fører til at du får en høyere formuesverdi.
 • Du må sørge for vedlikehold på utleieboligen. Med tiden må bad, kjøkken, tekniske installasjoner og overflater trolig skiftes. Det anbefales å bytte kjøkken og bad etter 20-30 år.
 • Du bør også ta høyde for at boligen blir stående tom i perioder, som for eksempel hvis en leietaker sier opp kontrakten og det går litt tid før du finner en ny leietaker. En grei tommelfingerregel kan være å budsjettere med 11 måneder i året.
 • Husk å ta med kostnader som felleskostnader, renteutgifter og skatt på leieinntekten.

Les gjerne bloggen vår om formueskatt 2021.
Dette var kun for å nevne ett par ting å huske på før man kjøper seg noe for å leie ut.
Det er ofte greit å ta et skritt tilbake og se på regnestykket for å kartlegge om det er økonomisk forsvarlig og lønnsomt å kjøpe bolig for utleie.

Hvor mye kan du leie ut boligen for? Dette er en viktig vurdering å ta inn over seg. Det kan bli dyrt å overprise boligen. Legger du leien 1000,- for høyt, og det tar en måned lengre å få leid ut, vil det ta mange måneder å tjene inn det man har tapt på å få presset den siste tusenlappen ut av leien. På grunn av dette er det viktig å sette seg inn i hva markedsprisen for tilsvarende leiligheter ligger på i leiemarkedet.
På Utleiemeglerens sider ligger oppdaterte utleiepriser i ulike deler av landet.

La oss nå gå over til fordelene:
 • Du vil kunne øke inntekten din.
 • I likhet med alle andre eiendommer vil utleieboligen stige i verdi.
 • Du vil være bedre rustet for fremtiden dersom du havner i økonomisk uføre.
 • Du vil kunne bygge en «ekstra pensjon» når du kommer til pensjonsalderen.
Når du skal leie ut bolig er det viktig å ha en god husleiekontrakt klar. Last ned vår her.

Viktige ting å være obs på når du skal leie ut bolig

Leiemarkedet er strengt regulert når det kommer til husleieavtaler. Husleieloven står sterkt og leietakere har et godt rettsvern. Det er viktig at husleiekontrakten er i tråd med gjeldene lovverk. Man kan ikke inngå avtaler som gir færre rettigheter enn loven.
Du kan laste ned en gratis husleiekontrakt her.

Lønner det seg?

Det er viktig å være oppmerksom på at det tar lang tid før en utleiebolig blir lønnsom for deg. Derfor bør du tenke deg nøye gjennom før du kjøper en sekundærbolig. I gjennomsnitt tar det omtrent 5,5 år før en utleiebolig blir en lønnsom investering. Hvorvidt en utleiebolig blir en lønnsom investering for deg er med andre ord avhengig av to faktorer: hvor lenge du leier ut boligen og verdiutviklingen på boliger i området. Som nevnt ovenfor må du heller ikke undervurdere kostandene og arbeidet som kreves for å få en utleiebolig i god stand. Poenget med denne bloggen er ikke å avskrekke deg eller få deg til å ombestemme deg. Men jeg ønsker å gjøre deg oppmerksom på alle faktorene du bør ta til betraktning når du vurderer å eie for å leie ut.

Våre rådgivere har lang erfaring og har hjulpet flere med å oppfylle boligdrømmene sine. Ta derfor kontakt for en uforpliktende samtale og veiledning. Vi hjelper deg også med finansiering. Husk at betalingsanmerkninger ikke setter en stopper for å få boliglån. Så lenge du kan stille med sikkerhet og har betjeningsevne, kan vi hjelpe deg.

Les også:
Eiendomsskatt
Formueskatt 2021
Brennhet åpning på boligmarkedet i 2021

Kontakt oss

Enkel kontakt

Hvem kan søke

 • Over 18 år
 • Kan ha variabel inntekt. Det vil si, du kan være midlertidig ansatt, ha kort eller negativ kreditthistorikk, være på arbeidsavklaringspenger (AAP), deltidsansatte, pensjonister, uføretrygd, eller at du har fått nei fra din bank. 
 • Du må ha 15% i egenkapital, eller tilleggssikkerhet i annen bolig.
  Refinansiering opptil 85% av boligens verdi.

Om lånet

 • Lån fra 100.000 – 15.000.000.
 • Rente fra 2,95%.
 • Etablering etter sakens omfang.
 • Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Låneeksempel

Låner du 3 millioner med nominell rente på 5,95% vil du få en effektiv rente på 6,29%. Nedbetalt over 25 år vil dette utgjøre totalt 5 863 186 kr. Ditt endelige månedsbeløp kan derfor variere basert på en individuell vurdering av din søknad.

Ta kontakt for et gratis og uforpliktende møte. Vi hjelper deg gjerne med rådgivning og gjennomgang av din økonomi. 
Les her vår fullmakt og samtykkeerklæring