Ønsker du en bedre økonomi? Spar penger med disse 5 tipsene

Ring oss

22 22 44 33

Desember er høysesong for kredittkortgjeld. Opp mot 170.000 nordmenn handler julegaver på kreditt eller forbrukslån. Er du en av dem som ønsker bedre økonomi neste år, og kanskje tenker på å ha et økonomisk nyttårsforsett? 


Langt fra alle er like flinke til å tilpasse juleinnkjøpene med egen økonomi, faktisk frykter 19 prosent av befolkningen, rundt 775.000 personer, dårligere råd i januar. Derfor er det lurt å ta de tøffe grepene nå, før det blir for sent. Hvis du planlegger godt og unngår dyre impulskjøp, kan du klare å holde utgiftene nede, men det er ikke alltid like lett å motstå julefristelsene. 


Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank1 tror flere vil slite med regningene på nyåret. 4 prosent svarte ja på spørsmålet i undersøkelsen fra Respons Analyse, på vegne av SpareBank1, om de vil ta opp lån eller handle på kreditt i forbindelse med julehandelen. Det tilsvarer 172.000 nordmenn. I tillegg er rundt 3 prosent, 121.000 personer, usikre. 

Flere tusen nordmenn handler julegaver på kreditt

I desember 2019 handlet nordmenn for 58 milliarder kroner, det vil si at hver innbygger bruker mer enn 10.000 kroner på årets julehandel ifølge Virkes julehandelprognose. Mange voksne under 55 år frykter konsekvensene av julehandelen og bekymringene kommer for fullt i januar. Det er her mange feiler, dersom du allerede har dårlig råd, skal du absolutt ikke låne deg til enda verre økonomi! Hvordan skal du da klare å holde nyttårsforsettet om å bli bedre rustet økonomisk? 

Slik holder du de vanskelige nyttårsforsettene

Manipuler hjernen din til å holde ditt økonomiske nyttårsforsett! Det er ikke lett å si til seg selv at «nå skal jeg slutte å betale på kreditt, nå skal jeg spare de ekstra pengene jeg fikk», eller liknende. Men dersom du har en konkret handlingsplan og legger opp til en endring over tid, vil du kunne lykkes bedre, enn om du ikke gjorde det. Ikke sett opp urealistiske mål, planlegg økonomien din og hold fokus på motivasjonen for å nå målet. 

Kommuniser positivt med deg selv og fokuser på alle fordelene du vil få ved å klare å nå målet. Tenk tilbake på tidligere utfordrende situasjoner du har klart å overvinne. Forsøk med å sette noen små mål og delmål underveis for bedre holde motivasjonen oppe. 

Unngå gjeldsordning!

Ikke nøl med å søke hjelp! Ring kreditoren din og spør om å få en samtale, en kreditor er ikke interessert i å slå deg konkurs og vil gå med på en nedbetalingsplan. Du kan også spare 10, 15 eller 20 prosent av inntekten din på en sparekonto som trekkes automatisk når du får utbetalt lønn. 

Dersom du tilslutt kommer i en gjeldsordning kan hverdagen bli mye vanskeligere for deg, enn om du tok grep tidligere. Sjekk allerede nå om det kan lønne seg med refinansiering, ofte får du mye bedre rentevilkår enn det kredittlånene har. 

5 tips til deg som ønsker å gjennomføre det økonomiske nyttårsforsettet

2020 er året du skal klare å gjennomføre nyttårsforsettet der penger blir spart og ikke brukt. Men, hvordan skal du få det til? Her gir vi deg våre 5 beste tips slik at du kan få en bedre økonomi i det nye året og muligheten til å gjennomføre ditt økonomiske nyttårsforsett. 

 1. Du må endre vanene dine. Se på prisene i dagligvarekjedene – ikke gå på Meny når Kiwi er like i nærheten, særlig ikke på tom mage! Det kan være lurt å smøre sin egen lunsj, det er de færreste som spiser på restaurant eller i dyre kantiner hver dag. Ikke kjøp noe nytt for penger du har jobbet overtid for, spar dem! 
 2. Det kan være lurt å planlegge økonomien ved å sette opp et realistisk budsjett. Bruk året som var til å se tilbake på økonomien og pengebruken – få innsikt i hva du bruker pengene dine på og hvorfor: Er det noe som kan sløyfes? Kanskje du kan spare mer enn du trodde? Lag et budsjett basert på innsikt fra tidligere år. 
 3. Gå gjennom forsikringene dine selv, eller med banken. Du har sikkert flere forsikringer: innbo-, bil-, hus – og kanskje du har barn? De har også forsikringer. Du kan samle alle forsikringene dine. Gjør en prismatch, sjekk blant annet finansportalen og se om du kan spare noen kroner. Eller bytt forsikringsselskap eller bank. 
 4. Sjekk renta! Banken setter ikke automatisk ned renten din, selv når det er nedgang i rentene fra sentralbanken, det må du gjøre selv – ta derfor den lille ekstra praten og se om det er noe penger å spare på å sette ned renta, banken kan gi tilbake penger, men ikke lengre enn ett år, så det lønner seg å følge med!  Dersom det ikke lar seg gjøre, søk om refinansiering. Tenk på muligheten med å refinansiere lånet ditt, ofte får du bedre rentevilkår enn om du fortsetter å nedbetale kredittkortgjelden. 
 5. Selg bilen din, eller hytta, hus i utlandet om du har eller møbler og dyre vesker, klær og sko. Tiden er inne for å bli gjeldfri, du kan klare det – Vi tror på deg!  

Vi i Bolig & Finans hjelper deg med å balansere økonomien og gir deg bedre lånevilkår. Alt du trenger å vise til er at du er over 18 år, har sikkerhet i eiendom (kan være dine foreldres, kjæreste eller venners bolig) og har en inntekt, resten hjelper vi deg med! 

Les også:

Er privatøkonomien under press i korona tider?
På tide å spare penger. Spar mellom 60 000 – 90 000 kr!
Holdninger må endres!

Kontakt oss

Enkel kontakt

Hvem kan søke?

 • Over 18 år
 • Kan ha variabel inntekt. Det vil si, du kan være midlertidig ansatt, ha kort eller negativ kreditthistorikk, være på arbeidsavklaringspenger (AAP), deltidsansatte, pensjonister, uføretrygd, eller at du har fått nei fra din bank. 
 • Du må ha 15% i egenkapital, eller tilleggssikkerhet i annen bolig.
  Refinansiering opptil 85% av boligens verdi.

Om lånet

 • Lån fra 100.000 – 15.000.000.
 • Rente fra 2,95%.
 • Etablering etter sakens omfang.
 • Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Låne eksempel

Låner du 3 millioner med nominell rente på 5,95% vil du få en effektiv rente på 6,29%. Nedbetalt over 25 år vil dette utgjøre totalt 5 863 186 kr. Ditt endelige månedsbeløp kan derfor variere basert på en individuell vurdering av din søknad.

Ta kontakt for et gratis og uforpliktende møte. Vi hjelper deg gjerne med rådgivning og gjennomgang av din økonomi. 
Les her vår fullmakt og samtykkeerklæring