Trusler mot privatøkonomien

Ring oss

22 22 44 33

Tre sterke trusler mot privatøkonomien i høst

Høsten er på plass og kveldene blir litt mørkere, og fargene på trærne kommer frem. Noe annet som skjer denne høsten, som kanskje er litt mindre hyggelig, er en trekløver av trusler mot privatøkonomien. Rekordhøye strømpriser og rekordhøye drivstoffpriser har preget nyhetsbildet de siste ukene. Nå kommer også den første av det som etter all sannsynlighet blir flere renteøkninger. Disse tre faktorene vil påvirke de aller fleste norske husstander.

Strømpriser i været

Den fine sommeren vi har hatt her til lands har kostet. Den har kostet i form av tomme vannmagasiner. Noe som igjen fører til rekordhøye strømpriser. De siste ukene har strømprisene her til lands nådd nye toppnivåer. Det slås rekorder hver uke. For bare et par år siden var en normal strømpris på høsten rundt 60-70 øre per kilowatt-time. I høst har det ikke vært uvanlig å se 160-170 øre for kilowatt-timen. Gjennomsnittet for september 2021 ligger på over 130 øre per kwh. Disse tallene svir i lommeboken. Energiøkonomisering eller effektiv energibruk vil være et hett tema i månedene som kommer. Her vil det lønne seg å ta grep. Bytt til et strømselskap som tilbyr den beste prisen. Spotpris er å anbefale. Sammenlign de ulike leverandørene og ikke vær lojal. Det lønner seg å bytte. Forbrukerrådet har god informasjon om sammenligning av leverandører.

Image

Drivstoffpriser

Alle som kjører bil som går på fossilt brennstoff har de siste månedene opplevd kraftig økning i drivstoffutgifter. Prisen på bensin og diesel har i det siste skutt i været. Vi er ikke langt unna å passere 20 kr per liter med bensin. Det blir viktigere og viktigere å følge med på lokale prisforskjeller på drivstoff. Denne økningen vil ha store konsekvenser for svært mange. Bor eller jobber man utenfor sentrum er man ofte avhengig av bil for få logistikken til å gå opp. Det er heller ikke alle forunt å kunne kjøpe en elbil. Dette kommer til å påvirke kjøpekraften til mange familier i månedene fremover.

Renteøkninger

Norge har hatt en ekstremt lav rente lenge. Norges Bank har varslet flere renteøkninger fremover. Vi kan oppleve så mange som 5 økninger før neste sommer. Den første justeringen er rett rundt hjørnet. Nordmenn med boliglån bør forberede seg på trangere økonomiske tider fremover. Den kjøpekraften man har vært vant med de siste 10-15 årene kan man ikke regne med vil vedvare. Utgifter knyttet til boliglån vil spise en større del av kaken fremover. Følg med på rentebeslutninger hos Norges Bank her.

Privatøkonomien til mange nordmenn har utfordrende tider i vente. Dersom man i tillegg har mange kredittkort, forbrukslån og annen gjeld kan det bli meget tøft. Det kan være lurt å ta grep for å få oversikt allerede i dag. Kartlegg alle smålån og kredittkort. Vurder om det lønner seg å bake alt inn i ett lån. Kanskje til og med inn i boliglånet. Det vil i alle fall bety lavere renter og lavere månedlige kostnader.

Ta kontakt med oss i Bolig & Finans i dag for en uforpliktende prat om refinansiering med sikkerhet i bolig. Vi hjelper deg med å få det beste lånet for deg og din økonomi.

Kontakt oss

Enkel kontakt

Hvem kan søke

  • Over 18 år
  • Kan ha variabel inntekt. Det vil si, du kan være midlertidig ansatt, ha kort eller negativ kreditthistorikk, være på arbeidsavklaringspenger (AAP), deltidsansatte, pensjonister, uføretrygd, eller at du har fått nei fra din bank. 
  • Du må ha 15% i egenkapital, eller tilleggssikkerhet i annen bolig.
    Refinansiering opptil 85% av boligens verdi.

Om lånet

  • Lån fra 100.000 – 15.000.000.
  • Rente fra 2,95%.
  • Etablering etter sakens omfang.
  • Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Låneeksempel

Låner du 3 millioner med nominell rente på 5,95% vil du få en effektiv rente på 6,29%. Nedbetalt over 25 år vil dette utgjøre totalt 5 863 186 kr. Ditt endelige månedsbeløp kan derfor variere basert på en individuell vurdering av din søknad.

Ta kontakt for et gratis og uforpliktende møte. Vi hjelper deg gjerne med rådgivning og gjennomgang av din økonomi. 
Les her vår fullmakt og samtykkeerklæring