Pusse opp huset?

Ring oss

22 22 44 33

Nordmenn er verdensmestere i å pusse opp. Visste du at vi brukte rundt 94 milliarder kroner på å pusse opp hus og hytter i 2019?

Tallene er sikkert like høye i år som tidligere. Det vil si at vi investerer rundt 100 milliarder kroner på oppussing av bad, hus, hytte, oppgraderinger av boligen og hager.

Det norske boligmarkedet er verdt omtrent 8 billioner kroner, skriver prorektor Morten Irgens i Khrono i forbindelse med etableringen av et boligforskningssenter ved OsloMet i 2018.

Verdien av boligene våre tilsvarer nesten verdien av oljefondet. Her kan du se hvor mye oljefondet er verdt!  Da er det ikke så rart at vi ønsker å vedlike holde dette. Vi nordmenn er veldig glade i å oppgradere stuene våre ofte, mens bad og kjøkken er det vi bruker mest penger på. Mye av arbeidet kan vi utføre selv, men av og til må vi få hjelp fra fagfolk. Derfor anbefaler vi alltid våre kunder å benytte fagfolk til prosjekter som inkluderer elektrisk og rør spesielt, men også større prosjekter som tak.

Det lønner seg å overlate større prosjekter til fagfolk når man skal pusse opp huset.

Lag deg en oppdragsbeskrivelse før du starter med å pusse opp

Sett av tid for å lage en god oppdragsbeskrivelse. Oppdragsbeskrivelsen danner grunnlaget for anbudskonkurransen du kan gjennomføre, og gir føringer for pris og det endelige resultat. Dette er en av de viktigste oppgavene man har når man skal pusse opp huset.
Desto mer detaljert beskrivelse du oppgir på arbeid du ønsker utført jo bedre resultat vil du få på arbeidet. Legg gjerne ved tegninger og bilder. Avklar målbare størrelser så detaljert som mulig. Gi en tidsramme for når du vil ha arbeidet utført, hvilke kvaliteter du ønsker, og om du vil ha fast pris eller prisoverslag. Få med kontaktinformasjon og hvor oppdraget skal utføres, og be om svar innen en bestemt dato.

Få oversikt over kostnader og innhent flere tilbud

Har du en god og presis oppdragsbeskrivelse, blir det enklere å sammenligne tilbudene du henter inn. Du bør derfor kontakte flere håndverkere, slik at du har flere tilbud å sammenligne med. Oppdragsbeskrivelsen kan eventuelt legges på de ulike anbudsportalene som finnes.

Husk å sjekke referanser på firmaer du innhenter tilbud fra

Før du velger, bør du sjekke referansene til firmaene du får tilbud fra. Snakk også med venner og bekjente for å høre deres erfaringer. Vær oppmerksom på at selger kan være selektiv med valg av referanse, så du bør kontakte referansene hvis du ikke kjenner firmaet.
I tillegg til referansesjekk bør du sjekke den offisielle informasjonen om firmaet:

 • Er selskapet registrert i Enhetsregisteret (www.brreg.no), og er økonomien tilfredsstillende (www.proff.no).
 • Dersom jobben er søknadspliktig, må du sørge for at firmaet har tilstrekkelig godkjenning. Mer informasjon finner du hos Direktoratet for byggekvalitet.
 • Skaff deg kunnskap om de faglige kvalifikasjonene til håndverkeren. Spør om mesterbrev, og sjekk kompetanse.

Skriv en klar og tydelig kontrakt

For å unngå misforståelser og konflikter knyttet til jobben du ønsker å få gjort lønner det seg å skrive en kontrakt. Du kan laste ned vår kontraktsmal for håndverkertjenester her. Denne egner seg fint til enkeltprosjekter når du skal pusse opp hus for eksempel kjøkken eller bad.
Ved større prosjekter som påbygg og bør du laste ned standard Norge kontrakt.
En god kontrakt vil sammen med oppdragsbeskrivelsen, være til hjelp for å få dokumentert rettighetene og pliktene som du og håndverkeren påtar dere. Få med momenter som pris, oppstart, framdrift, ferdigstillelse, betalingsbetingelser, dagmulkt osv. Pass på at dere definerer ansvarsfordeling mellom deg og de ulike aktørene.

Dokumentér arbeidet underveis

Om du har hyret inn noen eller pusser opp huset selv er det viktig å dokumentere alt. Følg opp arbeidet underveis.
Ta gjerne bilder av oppbygging av vegger osv, det kan være nyttig i senere situasjoner. Sørg også for at håndverkeren dokumenterer arbeidet som gjøres.
Dersom det blir behov for å gjøre arbeid som ikke er tatt med i oppdragsbeskrivelsen, må dere avtale dette særskilt. Sørg for at du får pris på tilleggsarbeidet, og at dere blir enige om hva som må gjøres i tillegg. Gjør også dette skriftlig.

Trenger du penger for oppussing eller frister det med nytt kjøkken?

Husk at en fresh bolig er verdt mer, så dette er en investering og ikke en kostnad.

Ta kontakt med oss, så hjelper vi med veiledning og råd.

Les også:

Lån til oppussing
Kjøpe bolig uten egenkapital?
Boliglån

Kontakt oss

Enkel kontakt

Hvem kan søke

 • Over 18 år
 • Kan ha variabel inntekt. Det vil si, du kan være midlertidig ansatt, ha kort eller negativ kreditthistorikk, være på arbeidsavklaringspenger (AAP), deltidsansatte, pensjonister, uføretrygd, eller at du har fått nei fra din bank. 
 • Du må ha 15% i egenkapital, eller tilleggssikkerhet i annen bolig.
  Refinansiering opptil 85% av boligens verdi.

Om lånet

 • Lån fra 100.000 – 15.000.000.
 • Rente fra 2,95%.
 • Etablering etter sakens omfang.
 • Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Låneeksempel

Låner du 3 millioner med nominell rente på 5,95% vil du få en effektiv rente på 6,29%. Nedbetalt over 25 år vil dette utgjøre totalt 5 863 186 kr. Ditt endelige månedsbeløp kan derfor variere basert på en individuell vurdering av din søknad.

Ta kontakt for et gratis og uforpliktende møte. Vi hjelper deg gjerne med rådgivning og gjennomgang av din økonomi. 
Les her vår fullmakt og samtykkeerklæring