Skattemelding 2020 og boligeier?

Ring oss

22 22 44 33

Skattemeldingen for privatpersoner

Årets skattemelding kommer til deg en gang mellom 16. mars og 7. april. Du vil få beskjed om at skattemeldingen din er klar. Det er altså ikke noe vits å sjekke Altinn før du har fått beskjed. Vær oppmerksom på at du som skattebetaler står ansvarlig for at opplysningene i skattemeldingen din er riktige. Her har jeg satt opp noen viktige punkter som du kan sjekke når du går gjennom skattemeldingen din.

Denne artikkelen omtaler skattemeldingen for privatpersoner i skatteåret 2020, som skal leveres i april 2021.

Er formuesverdien på boligen din riktig?

Formuesverdi på boligen er den skattemessige verdien på boligen din. Formuesverdi kalles også ligningsverdi. Formuesverdien ligger til grunn for (eventuell) formuesskatt, i mange kommuner også eiendomsskatten.

Les bloggen vår om formuesskatt.

Formuesverdien på primærboligen din (boligen din du bor i) skal være på 25 % av markedsverdien. Formuesverdien på boliger du leier ut skal være på 90 % av markedsverdien.  Det som er nytt i år er at du har mulighet til å klage på formuesverdien. Før kunne du kun klage hvis den var høyere enn 30% av markedsverdien. 

Finner du ikke boligen din i skattemeldingen?

Dersom du har kjøpt bolig, regnes eierskap først etter at du har tatt over boligen. Det vil si: hvis du inngår en avtale om kjøp av bolig i juli 2020, men ikke overtar før januar 2021, skal boligen ikke stå i din Skattemelding for 2020. Det samme gjelder hvis du har solgt bolig.

Refinansierte du lånet ditt?

Du kan trekke fra utgifter til refinansiering i skattemeldingen. Dette gjelder både hvis du refinansierer i din eksisterende bank eller bytter bank. Utgifter som dekkes kan være takst, verdivurdering fra eiendomsmegler, tinglysningsgebyr og etableringsgebyrer. Husk at dette kun gjelder refinansiering av gjeld, og ikke for når du skal kjøpe ny bolig. 
Kontakt oss, så finner vi ut om vi kan hjelpe deg med bedre betingelser på lånet?

Har du leieinntekter?

Hvis du leier ut en eller flere leiligheter eller mer enn halvparten av din primære bolig skal du betale skatt på inntektene. I 2020 og 2021 skal du betale 22 prosent skatt på disse inntektene.

Som utleier kan du trekke fra flere utgifter, som forsikring, husleie til borettslag/sameie, vedlikehold, annonsering, kommunale avgifter og inspeksjonsreiser.

På dette området tilbyr ikke Skatteetaten noe særlig veiledning, verken i ny eller gammel skattemelding. Her må du derfor følge godt med og se at du har fått med deg alle fradragene.

Dersom du leier ut din primære bolig får du i utgangspunktet ikke fradrag. Hvis du er en av dem som har leid ut primærbolig på korttidsleie gjennom AirBnB eller privat i 2020, skal du altså skatte på inntektene.
Vær oppmerksom på at inntekter fra utleie av primærbolig er skattefrie inntil 10 000 kroner. Skatteprosenten på utleieinntekter over 10 000 kroner er 85 %.

Solgt bolig med gevinst eller tap?

Når du selger boligen din, vil du stort sett slippe å betale skatt på boligsalget. Boligsalg er skattefritt når du har bodd i boligen i mer enn 12 av de siste 24 månedene. Det er verdt å merke seg at du ikke får fradrag hvis du selger med tap og har bodd i boligen i mer enn 12 av de siste 24 månedene.

Gevinstskatt utløses når du har bodd i primærboligen din i en kortere tidsperiode enn nevnt ovenfor, altså mindre enn 12 av de siste 24 månedene. Den utløses også når du selger en bolig du ikke har bodd i, som f.eks. en utleiebolig. Hvis du har solgt en bolig med tap i 2020 kan du i enkelte tilfeller få fradrag for tapet i skattemeldingen din. Du skal betale 22 % skatt på gevinst og 22 % fradrag på tap av salg. Vær oppmerksom på at du kan trekke fra flere utgifter i skattemeldingen din ved et slikt boligsalg, som salgsutgifter, honorar til megler, takstmann, annonsering, styling og andre kostander.

Viktige skattedatoer i 2021

16. mars: Skattemelding til lønnsmottakere og pensjonister sendes ut i puljer.

7. april: Alle skattemeldingene er sendt ut til lønnsmottakere og pensjonister.

30. april: Frist for å levere skattemeldingen (selvangivelsen) for lønnstakere og pensjonister.

31. mai: Frist for å levere skattemeldingen for personlig næringsdrivende.

31. mai: Frist for å betale restskatt uten renter.
Vi i Bolig & Finans ønsker alltid å kunne hjelpe våre kunder. Ta kontakt med oss i dag.

Les også:

Refinansiering
Formueskatt 2021
Brennhet åpning på boligmarkedet i 2021

Kontakt oss

Enkel kontakt

Hvem kan søke?

  • Over 18 år
  • Kan ha variabel inntekt. Det vil si, du kan være midlertidig ansatt, ha kort eller negativ kreditthistorikk, være på arbeidsavklaringspenger (AAP), deltidsansatte, pensjonister, uføretrygd, eller at du har fått nei fra din bank. 
  • Du må ha 15% i egenkapital, eller tilleggssikkerhet i annen bolig.
    Refinansiering opptil 85% av boligens verdi.

Om lånet

  • Lån fra 100.000 – 15.000.000.
  • Rente fra 2,95%.
  • Etablering etter sakens omfang.
  • Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Låne eksempel

Låner du 3 millioner med nominell rente på 5,95% vil du få en effektiv rente på 6,29%. Nedbetalt over 25 år vil dette utgjøre totalt 5 863 186 kr. Ditt endelige månedsbeløp kan derfor variere basert på en individuell vurdering av din søknad.

Ta kontakt for et gratis og uforpliktende møte. Vi hjelper deg gjerne med rådgivning og gjennomgang av din økonomi. 
Les her vår fullmakt og samtykkeerklæring